Ten błąd przy robieniu naleśników popełnia wielu Polaków. Sprawdź, czego się wystrzegać

Dodano:
Naleśniki Źródło: Pexels / Pixabay
Robienie naleśników nie jest skomplikowane. Okazuje się jednak, że nawet tak proste danie można „zepsuć”. Wszystko przez jeden popularny błąd.

Naleśniki to popularne i niezwykle uniwersalne danie. Doskonale komponują się z wieloma różnymi składnikami, na przykład dżemem, konfiturą, twarogiem, świeżymi owocami, mascarpone czy kremem czekoladowym. Można je również przygotować w wersji wytrawnej – z mięsem, pieczarkami lub warzywami. Kluczem do przyrządzenia pysznego dania jest zrobienie odpowiedniego ciasta. Powinno być chrupiące, a zarazem elastyczne. Wbrew pozorom ten efekt czasem bardzo trudno osiągnąć. Wszystko przez pewien popularny błąd.

Błąd podczas robienia naleśników

Wiele osób podczas robienia naleśników pomija jedną bardzo ważną czynność – nie pozwala, by surowe ciasto „odpoczęło” przed smażeniem. Należy odstawić je w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, zanim trafi na patelnię. Dzięki temu prostemu zabiegowi gluten obecny w mące, będącej jednym z podstawowych składników ciasta naleśnikowego, ma czas się „rozwinąć”. W rezultacie przysmaki zyskują na sprężystości. Stają się elastyczne i znacznie smaczniejsze. Nie rozrywają się też podczas smażenia.

O czym pamiętać, robiąc naleśniki?

Na sukces w przygotowywaniu naleśników składa się wiele rozmaitych czynników. Duże znaczenie ma nie tylko jakość samego ciasta, ale również sprzętu, którego używamy do smażenia przysmaków. Najlepiej wykorzystać do tego celu dedykowaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu placki nie zaczną „przyklejać” się do powierzchni i znacznie łatwiej będzie je można przewrócić na drugą stronę, a po skończonym smażeniu wyczyścić patelnię.

Warto pamiętać o jeszcze jednej ważnej kwestii – pamiętaj, że patelnia musi być dobrze rozgrzana, zanim zaczniesz smażyć naleśniki. W przeciwnym razie twój pierwszy placek wyląduje w koszu. Jeśli dodasz do ciasta olej, nie będzie konieczności natłuszczania patelni. Gotowe przysmaki przykryj bawełnianą ściereczką. Dzięki temu się nie wysuszą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...